ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι πολίτες δεν θα πειραματιστούν με νέα κόμματα, διαμηνύει ο Δ.Αβραμόπουλος

Αθήνα
Οι πολίτες δεν έχουν καμία διάθεση να πειραματιστούν με νέα κόμματα, απαντά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στις φήμες περί δημιουργίας νέου κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη μέσα στο φθινόπωρο.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο...
 in.gr -μία ημέρα πριν από την έναρξη του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ- αναφέρεται αρκετές φορές στην «καινούρια Νέα Δημοκρατία», ένα σύγχρονο «ευρωπαϊκό αστικό κεντροδεξιό κόμμα», που απευθύνεται «από τις παρυφές της δημοκρατικής Αριστεράς έως τα όρια της συντηρητικής Δεξιάς».

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκόβει κάθε συζήτηση για προσωπικές ηγετικές φιλοδοξίες και λέει χαρακτηριστικά πως η περίοδος που θα ακολουθήσει, με τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, εκτείνεται βαθιά στον χρόνο.

Όσο για τη διαφθορά στην πολιτική προτείνει έναν νέο νόμο για το πολιτικό χρήμα, και προσθέτει: «Ας σταματήσουμε να ρίχνουμε ο ένας στον άλλο τον λίθο του αναθέματος».

Επίσης, αναγνωρίζει πως υπάρχει η ανάγκη για έναν νέο εκλογικό νόμο, ωστόσο προειδοποιεί την κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα πριν η συζήτηση φτάσει στη Βουλή.

Τέλος, απορρίπτει κατηγορηματικά τις ευθύνες που του αποδίδονται για τη διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων όσο εκείνος ήταν υπουργός Υγείας.

Ερώτηση: Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε ετοιμότητα βλέποντας ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι έτοιμη η ΝΔ με δεδομένο ότι δημοσκοπικά διανύει άσχημη περίοδο; 
Απάντηση: Τους τελευταίους έξι μήνες, η Νέα Δημοκρατία διέρχεται μια περίοδο ανασύνταξης και ανασυγκρότησης. Κορύφωση αυτής της διαδρομής είναι το Τακτικό Συνέδριό μας. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα δημοσκοπικά στοιχεία, παράλληλα με την ανασυγκρότησή μας, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας, οργανώνουμε τον εκλογικό μηχανισμό, καταρτίζουμε τα σχέδια και τα προγράμματά μας. Και αυτό για το ενδεχόμενο που η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της ατελέσφορης πολιτικής της, οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, δεν είναι οι εκλογές που καθορίζουν τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία. Είναι πάνω από όλα ο αξιόπιστος ρόλος μας στην Αντιπολίτευση και οι μεγάλες αλλαγές που συνοδεύουν την πρόσφατη εκλογική μας συντριβή. Η περίοδος αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Γιατί με αφορμή την ήττα οφείλουμε να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να προχωρήσουμε στο χτίσιμο της καινούργιας Νέας Δημοκρατίας, η οποία με αποσαφηνισμένο το πολιτικό της πλαίσιο, την ιδεολογική ταυτότητά της και τις πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής να μπορέσει να κοιτάξει και πάλι την κοινωνία στα μάτια.

Η κοινωνική μας βάση έστειλε ένα μήνυμα με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. «Αλλάξτε τα όλα». Και αυτό επιχειρούμε. Με πολλές αντιστάσεις και ουκ ολίγα εμπόδια. Τελικά, θα τα καταφέρουμε. Και η καινούργια Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι απλά έτοιμη για εκλογές αλλά το κυριότερο, έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης.

Η βάση μας έστειλε ένα μήνυμα: Αλλάξτε τα όλα

   
Το Συνέδριο θα χαράξει τη νέα ιδεολογική πορεία της ΝΔ, στίγμα της οποίας έχει δώσει επανειλημμένως ο πρόεδρός σας, Αντώνης Σαμαράς. Θα έχει το κόμμα σας χώρο για στελέχη με διαφορετικό πολιτικό λόγο;
Η Νέα Δημοκρατία με τη νέα της πολιτική πρόταση ανοίγεται στην κοινωνία. Έχει ως βάση της το κόμμα, αλλά ως στόχο της την ευρεία Παράταξη, η οποία με ιδεολογικό άξονα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ξανοίγεται στην κοινωνία των πολιτών, ερχόμενη κοντά στις συγγενείς φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις του δημοκρατικού και κοινωνικού κέντρου.

Διαμορφώνει το αξιακό πλαίσιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού, αστικού κεντροδεξιού κόμματος. Το τόξο ανάπτυξής της ξεκινάει από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τα όρια της συντηρητικής δεξιάς. Και αυτό ορίζεται με σαφήνεια τόσον στους όρους λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς αλλά και της προάσπισης του κοινωνικού κράτους. Αυτή η πολιτική, ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της συγκυρίας που ζούμε, δημιουργεί ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Η καινούργια Νέα Δημοκρατία είναι η έκφραση  στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης κεντροδεξιάς και η πόρτα, μέσα από την οποία καλούνται να περάσουν, για να βρουν φιλόξενο και συμμετοχικό περιβάλλον, ελεύθεροι πολίτες, χωρίς την επίδειξη της παλιάς κομματικής τους ταυτότητας.

Ο Αντώνης  Σαμαράς και όλοι εμείς επαγγελθήκαμε  και χτίζουμε το ανοιχτό κόμμα.

Οι πληροφορίες θέλουν τη Ντόρα Μπακογιάννη να δημιουργεί κόμμα μέσα στο φθινόπωρο. Πόσο θα βλάψει τη ΝΔ μια τέτοια κίνηση, από τη στιγμή μάλιστα που το κόμμα σας πλαγιοκοπείται και από το ΛΑΟΣ;

Τα κόμματα δεν τα δημιουργούν οι φήμες αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας. Οι πολίτες δεν έχουν καμία διάθεση να πειραματιστούν με νέα κόμματα. Αλλά ζητούν από το πολιτικό σύστημα να αποδείξει στην πράξη, ότι αξίζει να συνεχίζει να υπάρχει, έχοντας μάθει από τις εμπειρίες του και με την καλλιέργεια εθνικής λογικής για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας, να προχωρήσει στην απαραίτητη εθνική συνεννόηση για να ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά επίσης και κάτι ακόμα σημαντικό. Να δει, να ετοιμαστεί και να σχεδιάσει για την επόμενη ημέρα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν λεχθεί τα πάντα. Αυτό που απομένει, είναι να γίνουν λίγα και σημαντικά. Και τα υπάρχοντα κόμματα, μέσα από την ανασυγκρότησή τους, μπορούν να αναλάβουν αυτή την αποστολή. Και η καινούργια Νέα Δημοκρατία, μέσα από την κρίση που την συνόδευσε μετά την ιστορική της ήττα, βγαίνει πιο σοβαρή, πιο προσγειωμένη αλλά και πιο αποφασισμένη να συνεχίσει ως Παράταξη την ιστορικής σημασίας προσφορά στον τόπο.

Ως κόμμα  που χαρακτηρίζεται μεγάλο, γιατί  ακριβώς μεγάλη και ευρεία είναι η κοινωνική του βάση, σταθερά μέσα από τα χρόνια, δεν κοιτάζει δίπλα του αλλά και ούτε αισθάνεται ότι πλαγιοκοπείται. Κοιτάει μπροστά, αφήνει πίσω το παρελθόν, αναγνωρίζει το μέρισμα ευθύνης, που του αναλογεί και επανασυνδέεται με την ιστορία του. 

Η στήριξη που προσφέρατε στον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές σας έφερε στη δεύτερη θέση της εσωκομματικής ιεραρχίας. Σε μια κατάλληλη συγκυρία, θα διεκδικούσατε την ηγεσία της ΝΔ; 

Η Νέα Δημοκρατία έχει νέα ηγεσία, με εντυπωσιακή δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση. Μια ηγεσία που προαναγγέλλει μια εποχή σημαντικής εθνικής συνεισφοράς στο χτίσιμο της Νέας Ελλάδας. Η περίοδος που θα ακολουθήσει, εκτείνεται βαθιά στο χρόνο και η προτεραιότητά μας είναι να κερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Έξω λοιπόν από κάθε συζήτηση, το ερώτημα.

Μετά το τέλος του Συνεδρίου λήγει η θητεία σας ως Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής. Τι ρόλο βλέπετε για τον εαυτό σας στο επόμενο διάστημα;  

Πεδίον δόξης λαμπρόν η πολιτική για ρόλους χρήσιμους και πολιτικά παραγωγικούς. 

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό; Θα συμφωνούσατε σε ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας; 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο εκλογικό νόμο, πιο αντιπροσωπευτικό, που συγχρόνως θα διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα, τη διαφάνεια και τη σταθερότητα. Το τελευταίο κατά τη γνώμη μου, πρέπει να οδηγήσει τα πολιτικά κόμματα σε μια συνεννόηση, πριν ακόμη η συζήτηση φθάσει στη Βουλή, ώστε να επέλθει ο μεγαλύτερος δυνατόν βαθμός συμφωνίας αλλά και η κατοχύρωσή του συνταγματικά, για να πάψει αυτό το προσβλητικό για τη δημοκρατία κομματικό παιχνίδι, κάθε φορά να καταρτίζονται εκλογικοί νόμοι κομματικής σκοπιμότητας, κομματικού καιροσκοπισμού. Η δημοκρατία ισχυροποιείται με σταθερούς εκλογικούς κανόνες και διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Συνεννόηση λοιπόν και συναίνεση για μια τέτοια θεσμική αλλαγή.   

Η διαφθορά ταλανίζει την πολιτική μέχρι του σημείου της απαξίωσής της. Πώς πιστεύετε ότι θα ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπιστία της; Γιατί ο πολίτης να εμπιστευθεί ξανά τη ΝΔ και τα στελέχη της; 

Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη και στο πολιτικό και στο κοινωνικό και στο δημόσιο σύστημα. Διακλαδώνεται παντού και έχουν να κάνουν με την παθογένεια του μεταπολιτευτικού ελληνικού κράτους, το οποίο ναι μεν εμπέδωσε τη δημοκρατία αλλά δεν την κατέστησε θεσμικά ισχυρή.
Είναι βαθιά ζήτημα πολιτικό και απαιτείται και εδώ συνεργασία και συναίνεση.

Η καινούργια Νέα Δημοκρατία, για τα θέματα της διαφάνειας, καταθέτει προτάσεις ρηξικέλευθες και θαρραλέες, που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο θεσμοθετημένης διαφάνειας και αυστηρής αντιμετώπισης των επίορκων. Πρώτο, κατά τη γνώμη μου, βήμα είναι ένας νέος νόμος για το πολιτικό χρήμα, στα πρότυπα άλλων δημοκρατικών χωρών. Ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η γενίκευση και η συλλήβδην καταδίκη, αδικεί όλους αυτούς που κρατήθηκαν μακριά από όλες αυτές τις θλιβερές ιστορίες και που με τη στάση τους αγωνίστηκαν για την διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση. Δεν είμαστε ούτε όλοι οι πολιτικοί αλλά ούτε και εσείς όλοι οι δημοσιογράφοι, το ίδιο υπεύθυνοι για την κατάντια της ελληνικής πολιτικής. Τον τελευταίο καιρό η λασπολογία, η σπερμολογία, η φημολογία που έντεχνα καλλιεργείται, για να οδηγήσει στη γενίκευση, υπονομεύει και την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία και οφείλουμε να τη σταματήσουμε. Οι υγιείς δυνάμεις της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας πρέπει να ορθώσουν ανάστημα. Δεν πάει παραπέρα.

Ας συμφωνήσουμε λοιπόν για το τι μπορούμε να κάνουμε και ας σταματήσουμε να ρίχνουμε ο  ένας στον άλλον το λίθο του αναθέματος. Η ελληνική κοινωνία, λόγω της κρίσεως, ανησυχεί, φοβάται, αγωνιά. Συγχρόνως όμως, εξοργίζεται και με το δίκιο της.

Ας τολμήσουμε λοιπόν όλοι μαζί να σφραγίσουμε το τέλος μιας εποχής, που δεν τιμάει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και ας εγκαινιάσουμε την πορεία προς τη νέα, διάφανη, αξιοκρατική, αξιόπιστη Ελλάδα.

Σας καταλογίζουν ότι κατά τη θητεία σας στο υπουργείο Υγείας τα χρέη των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ δέσμευσή σας, όταν αναλάβατε, ήταν το νοικοκύρεμα. Τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Δέκα μήνες μετά τις εκλογές και με αφορμή την κρίση που προκλήθηκε με το ζήτημα της εξόφλησης των προμηθευτών, κάτι που και επί ημερών μου είχε συμβεί, το ΠΑΣΟΚ επεχείρησε αντιπερισπασμό και αποπροσανατολισμό. Κάποια από τα στελέχη του, μίλησαν για διόγκωση του χρέους επί ημερών Νέας Δημοκρατίας, αποκρύπτοντας σκόπιμα την αλήθεια. Και ποια είναι αυτή: πρώτον, η Νέα Δημοκρατία το 2005 εξόφλησε τα συσσωρευμένα χρέη, τόσο των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές, της περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που είχε προηγηθεί. Αυτό είναι μια πρακτική, που συνηθίζεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ καλείται να ρυθμίσει τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Και ήταν ακριβώς επί ΠΑΣΟΚ που το 2002 δια νόμου που φέρει την  υπογραφή δέκα υπουργών της τότε κυβέρνησης, που εισάγεται η απευθείας ανάθεση με εξωσυμβατικό τρόπο.

Το 2007 με πρωτοβουλία μου αλλάζει το καθεστώς, για να δοθεί τέλος στις εξωσυμβατικές προμήθειες και υιοθετείται ένα νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών. Αυτό και μόνο να λειτουργήσει εμπεδώνει τη διαφάνεια και εξοικονομεί πόρους.

Ο «νόμος Αβραμόπουλου», όπως λέγεται για τις προμήθειες, είναι η πρώτη ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση στο ακατάστατο, άναρχο και αμαρτωλό τοπίο των προμηθειών στο χώρο της υγείας.

Συμπληρωματικά, σημειώνουμε, ότι παραδώσαμε τον Οκτώβριο του 2009 δαπάνες νοσοκομείων, περίπου 130-150 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Τους μήνες που κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ οι δαπάνες αυτές έχουν αυξηθεί σε 200 εκατομμύρια ευρώ και άνω, τον μήνα.

Δεύτερον, η κυβέρνηση φόρτωσε το μεγαλύτερο χρέος των Νοσοκομείων, και θα αναφερθώ αμέσως μετά σε αυτό, στο 2008 και ένα μικρότερο μέρος στο 2009, ενώ ουσιαστικά τα χρέη αυτά αφορούν από το 2005, οπότε εξοφλήσαμε τα χρέη των προηγούμενων ετών του ΠΑΣΟΚ, και μετά. Έτσι, διόγκωσε το χρέος ενώ είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει. Της γυρίζει όμως τώρα μπούμερανγκ. Και εξηγούμαι γιατί.

Ήσυχη ότι όλα τα χρέη «βαρύνουν» τους προηγούμενους και σίγουρη με τον εαυτό της, υπέβαλλε στην τρόικα προϋπολογισμό δαπανών των νοσοκομείων για το 2010 ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα  λοιπόν, το πρώτο πεντάμηνο του 2010 (Ιανουάριος-Μάιος) το ύψος των δαπανών έχει ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αν λοιπόν αναγάγουμε το ποσό αυτό στους δώδεκα μήνες του 2010, η δαπάνη ανέρχεται περίπου σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 300% υπέρβαση του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, το καθαρό χρέος του ΕΣΥ, μέσω των νοσοκομείων, την πενταετία 2005-2009. Το χρέος που παρέδωσε το Υπουργείο μας είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι τα πραγματικά χρέη των νοσοκομείων και που υπολογίζονται στον προϋπολογισμό και που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας.

Τα υπόλοιπα χρέη της πενταετίας μέχρι του  ποσού των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου, είναι χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, τα οποία εξοφλούνται πάγια από το Υπουργείο Οικονομίας.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πρώτον ότι συνέβησαν ακριβώς τα αντίθετα, από εκείνα που κάποιοι σκόπιμα ισχυρίστηκαν, όπως επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας και τότε και σήμερα, είναι το μόνο Υπουργείο που δεν έχει άμεση ευθύνη, είτε για τα οικονομικά του, είτε για τα χρέη του, είτε για τις προμήθειες, είτε για τις τιμές των φαρμάκων, είτε για την προμήθεια μεγάλων μηχανημάτων, τύπου Siemens. Αυτά αφορούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πρώην Εμπορίου.

Για αυτό και δεν έχει υπάρξει καμία  εμπλοκή κανενός Υπουργού, είτε των  κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είτε της Ν.Δ. σε αυτά τα θέματα.

Τέλος και πολύ απλά, να σημειωθεί ότι όπως είπα παραπάνω και μόνο η θέση σε εφαρμογή του νέου νόμου περί προμηθειών, δίνει τέλος στην εποχή για την οποία δεν μπορεί να είμαστε καθόλου υπερήφανοι.

Αυτά  και με στοιχεία για την αλήθεια των πραγμάτων.

ΠΗΓΗ www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου